Har dine fisk det godt?

Home / Blog / Har dine fisk det godt?

Selvom jeg dagligt taler til mine fisk (lonely cat lady, I know), så kan der opstå kommunikationsvanskeligheder, og det er ikke lige altid, at jeg får svar igen (hehe 😉). Så hvordan ved man, om ens fisk egentlig trives i deres akvarie? Fisk kan jo være svære at læse udtryk fra, men hvis man spørger eksperterne, så er der faktisk en masse indikatorer i fiskenes opførsel, som man kan holde øje med. Hvis fisk ikke trives, kan deres gælder skifte farve, de kan have reduceret bevægelighed samt appetit, eller de kan have tendens til at hoppe op af vandet. Men fiskenes trivsel – eller mangel på samme – kan også ses på nogle lidt subtile indikatorer, som vi kommer ind på i løbet af artiklen.

 

Akklimatisering

For det første skal fisk akklimatiseres. Kender du det: Du flytter ind et nyt sted, og du ligger i sengen om aftenen og tænker: ”Det her sted vender jeg mig aldrig til.” To uger senere begynder du at omtale dit nye sted som dit ”hjem” foran dine venner, og du har glemt alt om den fremmede følelse. Det er måske åbenlyst, at et levende væsen, selv fisk i havet, skal vende sig til nye omgivelser ligesom os mennesker. Men kun de færreste ved, hvor meget det i virkeligheden betyder for fisk. Mange går i panik, hvis deres nye fisk opfører sig usædvanligt, og det kan give bagslag: Man får måske lige pludselig travlt med at justere akvariets klima på alle mulige yderst kreative måder, hvilket ofte kun forvirrer fiskene endnu mere. Hvis du ikke har grund til at tro, der er noget grueligt galt med akvariets klima (ud over fiskenes opførsel), så vent et par dage med at tage affære.

 

Akvarieplanter

Akvarieplanter har mange funktioner, både for dig og fiskene. For dig gør de akvariet lidt mere spændende at kigge på, men vigtigst af alt: For fiskene giver akvarieplanterne identitet til deres hjem, som vi talte om i sidste afsnit. Forestil dig et hjem uden møbler eller nips, uden de gamle malerier på væggene, eller uden de gamle grimme sølvbestik fra din barndom, som du alligevel aldrig bruger. Er det bare mig, eller har I også hjemmet fyldt med ubrugelige ting og sager – kun fordi de vækker minder? Og kunne I heller ikke leve uden? Nej, et hjem skal have sjæl – og det samme gælder for akvarier. Akvarieplanter øger hjemmets genkendelighed og giver det identitet, men det fungerer også som en slags møbler, og fiskene kan endda bruge dem til at lege med og svømme imellem eller gemme sig bag. Og så minder planterne dig også om, at du skal huske at give akvariet (og fiskene) lidt sollys engang imellem.

 

Men der er ét problem ved akvarieplanter: De bruger kulsyre (CO2) for at overleve – som led i deres fotosyntese. Dette er ikke et problem i sig selv, men det påvirker syreniveauet i akvariet. Og det er fisk meget følsomme over for:

 

Akvariets pH-værdi og betydningen af kulsyre

Som nævnt i indledningen kan fisk opføre sig dovent og ugideligt, eller endda utilregneligt og vildt – ved at hoppe op af vandet – hvis de ikke trives med akvariets klima. Og alle disse problemer med trivsel kan faktisk skylde pH-værdien i et akvarie, altså balancen mellem syrer og baser. Den ideelle pH-værdi varierer fra fisk til fisk (du kan evt. søge på din art), men de fleste fisk kan overleve på en pH-værdi mellem 5,5 og 8, hvor at fx kystarter trives bedst mellem 6,5 og 8,5, mens Amazonasarter ligger mellem 6 og 7. Hvis man vil være på den helt sikre side, trives de fleste fisk godt i neutralt vand på 7,0 i pH-værdi.

 

Hvad gør jeg, hvis akvariets pH-værdi er for høj?

Måler man sit akvaries pH-værdi, og ligger den i den lave ende af intervallet 5,5-8, eller måske endda uden for, så kan man regulere syre-base-balancen i sit akvarie. Det mest almindelige problem er en for høj pH-værdi, fordi akvarieplanerne har optaget en masse kulsyre fra vandet (og kulsyre er en syre med lav pH-værdi, der trækker gennemsnittet ned). Der findes mange måder at gøre op med dette på, men den bedste og mest økonomiske metode er nok at tilføre vandet kulsyre, fx fra flaske. I princippet kan man tilføre alt med en pH-værdi under 7, men kulsyre er godt, fordi det er billigt, og fordi det er fuldstændig harmløst over for dyrene. Mange tror fejlagtigt, at man gør akvarievandet til ”danskvand” på denne måde, men de ved måske ikke, at kulsyre først bliver optaget af vand under tryk, og det er også derfor man har brug for en sodavandsmaskine for at gøre den slags.

 

Da fisk som nævnt er overfølsomme over for klimaforandringer i akvariet, især ved pH-værdien, børe man tilføre en smule af gangen og måle. Gør det evt. over nogle dage for at skåne dine fisk.