Brugte biler er meget populære i Danmark. Det skyldes ikke mindste de høje afgifter. Selv om de er faldet en smule de sidste år, er biler stadig meget dyre i Danmark. Hvor vidt det er fornuftigt, er en smagssag. Høje afgifter skæpper godt i statskassen. Afgifterne bliver bl.a. brugt til udbygning og vedligeholdelse af statens vejnet, og det er sådan set også ok. Det er brugerfinansiering.
Men de høje afgifter har også en skyggeside: Der kører langt flere, langt ældre biler på de danske veje end i de fleste lande vi plejer at sammenligne os med. Gamle biler sviner mere, de bruger mere benzin og flere reparationer. Miljøbevidst, kan man næppe kalde det. Det bliver i hvert fald spændende i fremtiden. Fra 2030 skal der kun tillades el-biler til nyregistrering. Hvordan politikerne har tænkt sig at det skal fungere, ved endnu ingen. Men det er i hvert fald planen.
Hvor køber du din brugte bil?
Privat eller igennem en forhandler? På nettet eller i den virkelige verden? Nu køber man en bil jo altid i den virkelige verden, i sidste ende. Der er vel ingen der bestiller en bil online og får den leveret, som en pakke tennissokker. Når du har fundet en bil i fx Horsens, vil du nok også selv hente den i Horsens. Du vil se på den og højst sandsynligvis også prøvekøre den inden du underskriver slutsedlen. Det kan ikke gøres online. I hvert fald ikke endnu, man ved jo aldrig.
Om du køber af en privat sælger eller en bilforhandler har både fordele og ulemper. En seriøs bilforhandler som www.kwestergaard.dk/ i Horsens, vil både give dig ordentlig rådgivning og garanti. Det får du ikke hos en privat sælger. Når du køber en brugt bil privat, køber du den ”som beset”. Det er juridisk for ”lige meget hvad bilen fejler, så burde du have set det inden du købte den”. Det betyder, at du slet ikke har en reklamationsret ved private køb.
Medmindre du kan bevise decideret bedrag, at sælgeren aktivt har skjult fejl på bilen.
Forhandlere er dyrere, men kan spare dig penge alligevel
Det er altid en tillidssag, at købe en brugt bil. Det, at du køber bilen som beset, gælder også når du køber hos en bilforhandler. Men bilforhandleren er ved lov forpligtet til at give dig mindst 6 måneders garanti på bilen. En privat sælger har som eneste interesse at sælge bilen. Hurtigst mulig og til den bedst mulige pris. Han kan være ligeglad med hvad du synes om ham. Han behøver ikke at gøre et godt indtryk på dig. Du vil højst sandsynligvis aldrig se ham igen.
En bilforhandler til gengæld har ingen interesse i at sælge dig en dårlig bil. Forhandleren vil gerne se dig igen og trives med tilfredse kunder. Selv om købsprisen er lidt dyrere med en bilforhandler, kan det i længden spare dig en masse penge og besvær.